Kā atmācīt suni no riešanas?

Publicēts: jan 13, 2017

Kategorija:

Sens franču teiciens vēsta, ka nevar atturēt suni no riešanas vai meli no melošanas. Vēl interesantāk, ukraiņu gudrība vēsta, ka suns rej, jo neprot dziedāt. Bet, ja nu Jūsu četrkājainā mīļula riešana ir ne tikai smaidošas tautas gudrības, bet arī patiešām reāla problēma? Ko lai dara, ja Jūsu suņuks rej, jo viņam ir garlaicīgi Jūsu prombūtnē un traucē kaimiņiem, ka tie vairs šo riešanu nevar izturēt?

Kāpēc suns rej?

Ir jāatceras, ka riešana sunim ir pavisam dabiska lieta. Suņi to izmanto daudzās situācijās, piemēram, kad tie aicina Jūs spēlēties, ziņo par savu nedrošību vai pat par draudošām briesmām. Ja suņa riešana ir kā saka funkcionāla un izpilda savu mērķi, tad viss ir kārtībā. Bet, ja suns rej bez vajadzības, piemēram, atrodoties vienam pašam mājās un viņa satraukums pārvēršas histēriskā raudāšanā, tad tā jau ir īsta problēma.

Lai varētu atmācīt suņuku no šī sliktā ieraduma, Jums vispirms ir jāuzzina, kas ir viņa riešanas cēlonis. Visdrīzāk tas ir no garlaicības, un, diemžēl, arī bailēm. Suns ir ļoti sabiedriska būtne, un ja to atstāj vienu pašu uz vairākām stundām, tad priekš suņa tas ir kaut kas nedabisks. Kad šādas situācijas rodas, katrs suns tiek ar to galā pa savam. Cits sāk graut mājas iekārtojumu, cits sāk riet visu dienu.

Kā atmācīt no riešanas?

Ir vairāki veidi, kā atturēt suņuku no nevajadzīgās riešanas. Viens no vieglākajiem veidiem ir atstāt TV vai radio ieslēgtu tad, kad neesat mājās. Vēl var palīdzēt arī vecs T-krekls- suns sajūt smaržu, kad neesat tam blakus. Labs palīgs var būt arī kāda diezgan sarežģīta rotaļlieta, kuru sunim dodat tikai tad, kad esat prom un kas suni nodarbinās uz ilgāku laiku. Pirms atstājot suni vienu pašu, ir ideāli doties ilgākā pastaigā, taču, ne vienmēr no rīta tas sanāk. Tādēļ, pēc atgriešanās mājās atrodiet laiku savam sunim, dodieties ar viņu pastaigās, spēlējietes, praktizējiet apmācošās komandas, vienkārši dariet to, kas sunim patīk.

Ja suns rej Jūsu klātbūtnē, piemēram, uz garāmgājējiem, katru reizi dodiet sunim komandu "Klusi". Kad suns nomierinās, apbalvojiet viņu ar kādu gardumiņu. Nekādā gadījumā nebļaujiet uz suņa, jo tas tikai liks sunim no Jums baidīties, vai arī viņš būs pārliecināts, ka arī Jūs rejat, tādējādi tikai pastiprinot viņa kaitīgo riešanas ieradumu. Ja suns ir mierīgs un nerej, Jūs šajos brīžos varat viņu paslavēt un apbalvot ar kaut ko, lai suns saprastu, ka atmaksājas viņa labā uzvedība. Taču, ja Jums tas jau ir tā sakāpis, ka nevarat izturēt un esat izmēģinājis visu, bet suns kā rej tā rej, tad ir laiks izmēģināt pretriešanas kaklasiksnu.

pretriešanas kaklasiksna

Un kad pacietība jau iet uz beigām...

Pašlaik ir iespējams iegādāties dažāda veida pretriešanas kaklasiksnas. VTās visas darbojas pēc līdzīga principa kā vairums elektronisko suņu apmācības palīglīdzekļu. Ja suns rej, kaklasiksna izdod skaņas signālu, kas strādā kā brīdinājums; un ja suns turpina riet, tad tas saņem īsu elektrostatisko impulsu. Impulss nav sunim patīkams, taču tas nav sunim bīstams. Jau pavisam drīzi suns sāks saprast saistību ar nevēlamo uzvedību, kurai seko sods. Vairumā gadījumu pietiek ar skaņas brīdinājumu un riešana izbeidzas. Papildus elektroniskajām kaklasiksnām pastāv arī ultrasoniskās kaklasiksnas (tās izstaro nepatīkamu augstu toni, ko dzirdēt var tikai Jūsu suns, var sekot Jūsu ierakstītā komanda; piem., DOG-B02 pretriešanas kaklasiksna), vibrācijas kaklasiksnas (skaņas brīdinājums, kuram pēc tam seko vairāki vibrācijas līmeņi; piem., BENTECH T40V) vai izsmidzināms aerosols (aerosolu ievada suņa purnā un tādējādi piesaista suņa uzmanību).

Visas šīs kaklasiksnas darbojas pēc balss saišu vibrācijas principa, tās nereaģē uz apkārtējām skanņām. Uz suņa balss saitēm tiek uzlikts kaklasiksnas uztvērējs, lai ierīce varētu novērtēt viņa skaņu. Kaklasiksnai ir jābūt pietiekami ciešai, lai tā ap kaklu nekustētos, bet, pats par sevi saprotams, ka ne tik cieši, ka suni tā žņaugtu nost. Pateicoties vieglajam svaram un kampaktumam, jau ir iespējams izmantot šāda veida kaklasiksnas arī maziem suņiem. Lielākā daļa pretriešanas kaklasiksnu ir ūdensizturīgas, uzlādējamas un tām var uzstatīt vairākus impulsa stipruma līmeņus. Kaklasiksnu cenas ir piemērotas lielākajai daļai suņu īpašnieku.

pretriešanas kaklasiksna