Elektronisko kaklasiksnu apmācības tehnika

Publicēts: jūl 12, 2016

Kategorija:

Suņa apmācību ar elektronisko kaklasiksnu var iedalīt divās fāzēs. Pirmā fāze tiek veikta mājās, kur suns labāk iepazīst kaklasiksnu un tā uzmanība netiek novērsta ar apkārtējiem trokšņiem un suns pilnībā fokusējas uz Jums. Otrā fāze tiek veikta ārā. Šī apmācība ir sarežģītāka un prasa pieredzi no pirmās fāzes. Pavisam pēkšņi, Jūs vairs neesat suņa vienīgais uzmanības objekts. Sunim apkārt ir ļoti daudz dažādu stimulu, kurus tas vēlas izpētīt. Turpmākajā tekstā mēs Jūs iepazīstināsim ar abām fāzēm un dažiem trikiem, tādējādi, elektroniskā kaklasiksna nekļūs par soda instrumentu. Atcerieties, šīm elektroniskajām ierīcēm nevajadzētu būt suņa sastāvdaļai visa mūža garumā, bet tikai kā pagaidu palīgam, kas palīdzēs atteikties no sliktiem ieradumiem vai arī iemācīt komandas.

Sunim vienkārši ir nepieciešams pāriet no komandām bez kaklasiksnas uz komandām ar kaklasiksnu. Un, tam ir jābūt pozitīvā veidā, kad nedrīkst izmantot kaklasiksnu suņa sodīšanai.

Kā to darīt: sākotnēji sākat strādāt bez kaklasiksnas. Dresūru sadaliet, piemēram, 10 kārtās. Katrā kārtā tiktu iekļautas pāris pamata komandas, kuras sunim esat labi iemācījis, piem., sēdēt, apgulties, utt. Atkārtojiet šīs komandas sunim uzmanīgi, vienkāršā veidā, un pats galvenais- pozitīvā manierē. Neaizmirstiet savu suni uzslavēt daudzkārtēji. Pamazītiņām, nākamajās kārtās, pievienojiet klāt sarežģītākas situācijas. Piemēram, ļaujat sunim Jūs klausīties no daudz tālāka attāluma, ļaujiet, lai apkārt būtu kādi traucēkļi, kas varētu novērst suņa uzmanību. Ar laiku, Jums vajadzētu imitēt āra vidi, kurā suns atradīsies. Tikai tad, kad suns sāk reaģēt atbilstoši Jūsu priekšstatiem, iepazīstiniet to ar kaklasiksnu. Un nākamajās kārtās, izmantojiet kaklasiksnu zemā līmenī.

Pirmā fāze - mājās

Tehnika ir vienkārša. Kad kaklasiksna ir uzlikta, iestatiet to zemākajā iespējamā līmenī. Mēs iesakām izmantot vibrāciju. Dodiet savam sunim komandas, kuras Jūs zināt, ka suns tās saprot un var izdarīt un kuras jau esat iepriekš mēģinājuši. Tagad, seko svarīgā daļa- nospiediet komandas pogu komandas sniegšanas laikā. Dariet visu iespējamo, lai suns paklausītu un, kolīdz suns to izdara, pēc iespējas ātrāk atlaidiet komandas pogu. Piemēram, dodiet komandu "sēdēt" un nospiediet komandas pogu. Nekavējoties maigi iegrūžat suni sēdus pozīcijā un atlaidiet komandas pogu. Atlaižot pogu, paslavējiet suni. Tikai pēc tam suni atbrīvojiet.

Pakāpeniski pastipriniet grūtības līmeni. Piemēram, palieliniet attālumu starp Jums un suni. Jūs varat arī paildzināt apmācības laiku. Pārliecinieties, ka elektroniskā kaklasiksna ir vienmēr iestatīta uz paša zemākā vai ļoti zema iestatījuma.

Jūs pakāpeniski sāksiet aizkavēt komandas pogas palaišanu pēc dažām veiksmīgām kārtām. Tādā veidā Jūs dosiet savam sunim iespēju "uzvarēt" pāri kaklasiksnai. Tādējādi, Jūs iemācīsiet suni klausīties efektīvāk un ātri. Tas ļaus sunim pārņemt kaklasiksnas kontroli. Suns dara tieši to, ko Jūs no viņa prasāt, un tajā pašā laikā suns domā, ka viņš ir tas, kas veic lēmumu. Šī ir viena no operantu kondicionēšanas (tā sauktā veiksmes mācīšanās) formām, kuru izgudroja B.F. Skiners pirms vairāku gadu desmitiem. Tas ir ideāls veids, kā "pārņemt kontroli" pāri sava suņa uzvedībai.

Otrā fāze - ārā

Kad suns jau sāk Jūs perfekti klausīt zemākajā līmenī, tad pārejiet uz nākamo apmācības līmeni. Izvediet suni ārā, vēlams vietā, kur nav ļoti daudz stimulējošu uzmanības novēršanas iespēju. Pagaidām uztvērēju izslēdziet, taču raidītājam iestatiet tādu pašu intensitāti, pie kuras suns jau ir pieradis mājās. Pats par sevi saprotams, mēs cenšamies izvairīties no lielākas intensitātes. Tikai tad, kas suns ārā nereaģē uz intensitāti, ko viņš jau zina, Jums intensitāte ir nedaudz jāpalielina. Kopš šī ir jauna vide, apmācība Jums ir jāsāk no nulles. Atkārtojiet komandas, ko suns ir apguvis lieliski mājās. Izmantojiet elektronisko kaklasiksnu, kad rodas problēma. Strādājiet kopā ar suni tāpat, kā to darījāt mājās. Atcerieties, ka komandas poga ir jāatliek pakāpeniski. Rezultāti būs sasniedzami daudz ātrāk.

Ik reizi, mainot dresūras vietu, Jums būs jāsāk no jauna ar pašām viekāršākajām komandām. Tas var šķist kā laika izšķiešana, bet, ticiet mums, tas viss atmaksāsies. Apmācību laikā pacietība ir ļoti svarīga un rezultāti tiks sasniegti ātrāk. Visbeidzot, Jums būs paklausīgs suns, kas nebūs atkarīgs no elektroniskās kaklasiksnas. Un tas ir tieši tas, ko mēs vēlamies sasniegt.